Objavljen novi broj Drobilice: 1/2014

By itokic - Last updated: Wednesday, March 19, 2014

Poštovani,

najavljujemo 1. broj naše Drobilice u ovoj godini u kojoj donosimo obavijest o raspisivanju natječaja za dodjelu Nagrade Tibor Tóth, a iz rada društva još i kratko izvješće o godišnjoj skupštini HID-a te poziv na plaćanje članarine s primjerom ispunjene uplatnice.

Dobilicu br. 1 (veljača 2014) možete preuzeti >>> ovdje.

U ovom broju uočavamo i sve veći utjecaj Interneta na naš život te bilježimo neke zanimljive inicijative poput projekta Outernet koji planira omogućiti besplatan pristup Internetu za cijelo čovječanstvo i to do 2015. Zvuči vrlo utopijski, ali…

Rock grupa Iron Maiden pokazuje kako je uz pametno tumačenje podataka s Interneta o piratizaciji i kršenju vlastitih autorskih prava na tome ipak moguće još i bolje zarađivati. S druge strane, pokazuje se da razne opće podatke s Interneta treba dvaput odvagati jer obavještajne agencije raznih država, često i u suradnji,  pune mrežu lažnim i manipuliranim podacima. Time se samo pokazuje da se razne vladine agencije i njima pridružene  organizacije iz javnog sektora zapravo opasnije ponašaju na mreži od pojedinaca koje inače okrivljuju za mnoge informacijske „grijehe“.

Međutim, s lijepim mislima na to što Google prvo pomisli kada netko u njegovu tražilicu upiše pojam Hrvatska / Croatia,

pozdravljam  vas do idućeg broja,
Ivo Tokić

Filed in Novosti

Javni poziv na predlaganje kandidata za dodjelu Nagrade Tibor Toth

By itokic - Last updated: Tuesday, February 11, 2014

Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo objavljuje:

JAVNI POZIV
na predlaganje kandidata za dodjelu

Nagrade „Tibor Toth“

Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo ustanovilo je Nagradu „Tibor Toth“ kao znak javnog priznanja koje  se dodjeljuje stručnjacima i znanstvenicima mlađe i srednje generacije za značajan doprinos na području informacijskih znanosti i djelatnosti. Nagrada je nazvana imenom mr.sc. Tibora Totha, istaknutog hrvatskog informacijskog stručnjaka  i znanstvenika koji je svojim radom unaprijedio i promicao informacijske znanosti i djelatnosti na opću dobrobit naše zajednice.

Nagradu dodjeljuje Odbor za dodjelu nagrade Tibor Toth  Hrvatskog informacijskog i dokumentacijskog društva.

Pravo predlaganja kandidata imaju svi članovi HID-a kao i ostali zainteresirani. Obrazloženi prijedlozi moraju sadržavati radnu biografiju kandidata i priloge kojim se potvrđuje značenje predloženog rada u području informacijskih znanosti i djelatnosti. Prilozi trebaju biti pripremljeni na način da se iz njih može nedvosmisleno utvrditi vrsta i značajke predloženog rada. Po potrebi, Odbor može zatražiti dopunu prijedloga.

Pravilnik o dodjeljivanju Nagrade Tibor Toth objavljen je na mrežnim stranicama Hrvatskog informacijskog i dokumentacijskog društva >> ovdje.

Obrazloženi prijedlozi dostavljaju se u dva primjerka poštom na adresu: Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo, c/o Knjižnica IRB, Bijenička 54, 10000 Zagreb; ili u elektroničkom obliku na adresu tajnika HID-a marina.mayer@irb.hr (s naznakom u polju Predmet/Subject “Prijedlog za Nagradu Tibor Toth”).

Rok za slanje prijedloga je 31. ožujka 2014. godine.

Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo

Zagreb, 10.2.2014.

Read the rest of this entry »

Filed in Novosti

Poziv za godišnju skupštinu HID-a

By itokic - Last updated: Wednesday, January 29, 2014

Poštovani članovi Hrvatskog informacijskog i dokumentacijskog društva,

pozivamo vas na godišnju skupštinu koja će se održati u srijedu 5.2.2014. na Institutu Ruđer Bošković, Bijenička 54 u Zagrebu, u dvorani 1.krila u 17h.
Na skupštini će se dati izvješće o radu u prošloj godini, predstaviti plan rada u ovoj godini te donijeti dokumenti potrebni za rad Odbora za dodjelu nagrade Tibor Toth i glasati o odluci o raspisivanju natječaja za dodjelu nagrade.
Tom prigodom moći će se uplatiti i članarina od 50 kn.

S poštovanjem,

Ivo Tokić
predsjednik HID-a

Filed in Novosti

Poziv na plaćanje članarine

By itokic - Last updated: Friday, January 3, 2014

Ne treba mnogo objašnjavati koliko je važno da u vrijeme kada se smanjuju i ukidaju financijske potpore od strane države i tvrtki, članovi udruge plaćaju članarinu. Kako je udruga dobila IBAN račun, članarinu je potrebno platiti općom uplatnicom. Iznos za članarinu ostaje i dalje isti i to 50 kn godišnje.

Podaci za uplatu
Primatelj: Hrvatsko informacijsko i dokumentacijsko društvo, Bijenička 54, 10000 Zagreb
Iznos: 50,00 HRK
IBAN ili račun primatelja: HR83 2340 0091 1000 7282 5
Opis plaćanja: Ime i prezime člana, Članarin

Prikaz ispunjene opće uplatnice možete pronaći na stranici >> Članarina

Filed in Novosti

Objavljen novi broj Drobilice: 6/2013

By itokic - Last updated: Wednesday, December 25, 2013

Novi broj HID Drobilice možete preuzeti >>> ovdje!

Poštovani,

najavljujući 6. broj naše Drobilice u ovoj godini, koji je zbog Božića u pomalo svečarskom duhu, trudili smo ostaviti po strani veće probleme koji nas okružuju danas.

Pokušali smo naći nešto što je dobro i što obećava bolja vremena da možemo s više optimizma pogledati prema naprijed. Koliko smo u toj nakani ovaj puta uspjeli, ovisi manje o nama koliko o našem okruženju. Ipak, čini nam se da se vidi kako i u teškim vremenima i dalje postoje inicijative da nam bude bolje.

U ovo vrijeme polažemo nade u bolje poslovno sutra, ali se i s nostalgijom prisjećamo nekih prošlih vremena koja su postala sastavni dio ne samo nečijeg lokalnog zavičaja nego i  naše kulture uopće. Pri tome mislim da možemo biti ponosni na to što smo sve izdržali kroz povijest i što smo sve postigli unatoč okolnostima koje nam zapravo nikada nisu posebno išle na ruku. Promatrajući danas kreativnost novih naraštaja u nas kao i njihovu odlučnost da urade nešto za sebe i svijet učine boljim, mislim da i u ovim našim sadašnjim lošim prilikama jednostavno možemo s nadom gledati u budućnost.

S dubokim uvjerenjem da će na kraju ipak sve ispasti kako treba,

čestitam vam Božić i želim svako dobro u Novoj godini

Ivo Tokić

Filed in Novosti